Альтернативна медицина: що таке гомеопатія?

10 квітня відзначають Всесвітній день гомеопатії. Не всі знають або усвідомлюють що це таке, тому давайте розберемось.

Гомеопатія, також відома як гомеопатична медицина, – це альтернативна система, яка була розроблена в Німеччині більше 200 років тому на основі ідей, описаних німецьким лікарем Самуелем Ганеманом. Ця система базується на наступних теоріях:

  1. «Подібне лікує подібне» — уявлення про те, що хворобу можна вилікувати речовиною, яка викликає подібні симптоми у здорових людей. Слово «гомеопатія» походить від грецьких слів homoios (що означає «подібний») і pathos («страждання»).
  2. «Закон мінімальної дози» — уявлення про те, що чим менша доза ліків, тим більша його здатність лікувати симптоми.

Однією з причин, чому гомеопатія стала популярним вибором лікування в 1800-х роках, було те, що ортодоксальні методи лікування захворювань на той час були досить грубими. Такі методи лікування включали зокрема кровопускання. Таким чином, гомеопатія вважалася більш безпечною і залишалася популярною протягом деякого часу, поки з розвитком наукмхвороби не стали більш зрозумілимита не зявилися сучасні варіанти лікування на початку 20 ст. В деяких країнах гомеопатія залишається досить популярною і досі. Не існує такого поняття, як гомеопатична вакцина, а гомеопатичні ліки не вважаються заміною традиційного лікування захворювань або інфекцій.

Альтернативна медицина: що таке гомеопатія?

Гомеопатичні продукти можуть мати рослинне походження (арніка, плющ, беладона, кропива тощо), мінеральне або тваринне.

Ефективність гомеопатії не доведена медичною наукою та залишаєтьсяпредметом суперечок.Вчені сумніваються, як сильно розведена речовина може зберегти будь-який біологічний ефект.Не існує такого поняття, як гомеопатична вакцина, а гомеопатичні ліки не вважаються заміною традиційного лікування захворювань або інфекцій.

Гомеопатичні засоби, як правило, вважаються безпечними, а ризик серйозних побічних ефектів, що можуть виникати під час прийому цих засобів, є невеликим. Фармацевти охоче відкликаються на можливості отримати або оновити знання. Це можуть бути зокрема різноманітні заходи.

Більше цікавої інформації про лікарські засоби та хвороби можна дізнатись на сайті https://www.apteka.ua/.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

За матеріалами www.nhs.uk, www.amsa.org