Найпоширеніші помилки при поданні на розлучення: прочитай, щоб не допустити

Коли пара чи один із пари приймає рішення, про те що потрібно подати на розлучення постає наступний етап — документальне оформлення цього процесу. Коли при розлучені через органи державної реєстрації актів цивільного стану (колишні ЗАГС), все більш менш зрозуміло, і заяви для заповнення видаються працівниками на місці, то з судом виникають труднощі.

Якщо у Вас є адвокат по розлученню https://advocate-neroda.com.ua/services/advokat-po-rozluchennyu, то проблем у цьому питанні не буде. Але, якщо Ви самостійно все готуєте для розлучення через суд, то дуже часто виникають питання та труднощі. Тому, звернемо увагу на часті та поширені помилки при самостійному оформленні розлучення через суд.

Розлучення через суд в Україні: порядок

Розірвання шлюбу в судовому порядку — це один із поширених способів розлучення в Україні.

Розлучитися через суд можна якщо:

  • Від шлюбу є спільні діти до 18-ти років.
  • Є майнові спори.
  • Один із подружжя не дає згоду на розлучення.
  • Невідомо, де перебуває інший з пари.
  • Один із подружньої пари приховує документи.
  • Потрібно розлучитися з іноземцем в Україні.

Тобто, розлучення через суд підходить усім ти, хто має ряд суперечок, незгод, конфліктів.

Як відбувається розлучення в суді?

Сам процес розірвання шлюбу через суд відбувається виключно після складення та подання особисто Вами або адвокатом по розлученню позовної заяви про розлучення до суду. Далі суд вже починає розгляд справи та документів. На підставі поданих документів, якщо все правильно зроблено та оформлено. Суд приймає рішення про розірвання шлюбу.

Найпоширеніші помилки при розлученні через суд

Коли особа самостійно, без юридичної освіти і підготовки, готує документи для суду, то може допустити такі помилки:

  1. Несплата судового збору. Обов’язково при поданні позовної заяви про розлучення вказується про сплату судового збору, долучається квитанція про його сплату або ж зазначаються відомості та додаються підтверджувальні документи для звільнення від сплати. Оминати питання судового збору не варто.
  2. Не долучення копій документів до позовної заяви. Обов’язково до позовної заяви потрібно долучити копії документів, свідоцтво про шлюб, про народження дітей. Не долучення цих документів — пряма підстава для залишення позовної заяви без руху.
  3. Не засвідчення належним чином копій документів, які додаються до позовної заяви. Зробити ксерокопії документів і докласти їх до позову недостатньо. Потрібно на кожній копії документів написати: “Згідно з оригіналом”, дата, підпис, прізвище, ім’я, по батькові позивача.
  4. Недотримання вимог кодексу при оформленні та написанні позовної заяви. Тут помилок насправді може бути дуже і дуже багато. Але обов’язково у позовній заяві про розлучення треба вказувати: назву суду, повні дані сторін, ціну позову (позов про розлучення – немайнового характеру), обставини у справі, норми законознавства, заходи про забезпечення позову (доказів)та їх вжиття, орієнтовний розрахунок судових витрат, підтвердження про неподання аналогічного позову на території України, про вжиті заходи до судового врегулювання, прохальна частина, додатки, підпис.
  5. Відсутність дати та підпису у позовній заяві. Особа, яка подає позовну заяву або її представник (адвокат) повинні обов’язково її підписати та поставити дату.
  6. Об’єднання в одній позовній заяві вимог про: стягнення аліментів, визначення місця проживання дитини, поділ майна та розлучення. Це теж дуже поширена помилка. Все вище перераховане — це окремі судові справи. Адже, не доцільно об’єднувати абсолютно всі спори у одну судову справу. Це може призвести до затягування розгляду справи та все одно закінчиться тим, що суд своєю ухвалою розділить справи на окремі.

Це наведено найтиповіші помилки при поданні заяви на розлучення.

Що робити, якщо заява до суду подана з помилками?

Якщо з’ясувалося, що заява оформлена з помилками і подана до суду, то всі недоліки треба виправити та повідомити про це суд. Зазвичай, якщо заява оформлена не правильно, то суд — постановляє ухвалу про залишення позову без руху та надання часу для усунення недоліків. Обов’язково таку ухвалу треба отримати в суді або в додатку «Дія» ознайомитися з нею, виправити все на що вказує суд і подати ці виправлення до суду.

Якщо Ви розумієте, що вам важко і ви не можете впоратися самостійно із розірванням шлюбу, то потрібно звернутися за послугами до адвоката з розлучень в Києві, Ірпені https://advocate-neroda.com.ua/services/advokat-po-rozluchennyu, який допоможе все це юридично оформити.