Засновниця Jobian Ольга Чубенко про постковідні зміни на міжнародному ринку праці

Засновниця онлайн-сервісу пошуку офіційної роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко розповіла про зміни, які відбулися на українському та міжнародному ринках праці через пандемію Covid-19.

Майже два роки світ пристосовується до нових пандемічних реалій, живучи у карантинних обмеженнях. Поширення коронавірусу спричинило глобальні зміни майже у всіх сферах життя, в тому числі й на ринку праці. Проте у 2021 році ситуація починає потроху стабілізуватись: на зміну масштабним звільненням приходить все більше нових вакансій, проте вже з новими вимогами до кандидатів. Засновниця онлайн-сервісу пошуку офіційної роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко прокоментувала поточну ситуацію для українців щодо можливостей міжнародного працевлаштування.

У Jobian розповіли про затребувані професії в ЄС

У 2021 році кількість трудових мігрантів з України потроху повертається на допандемічний рівень, оскільки більшість європейських підприємств та компаній потроху виходять із корона-кризи, і як наслідок, потребують велику кількість нових робітників. Ольга Чубенко зазначає, що серед спеціалістів найбільший попит в ЄС сьогодні на:

  • будівельників;
  • інженерів;
  • арматурників;
  • штукатурів;
  • водіїв-далекобійників;
  • продавців та касирів.

Стабільно затребуваними працівниками у таких країнах як Польща та Чехія є робочі на заводи та склади. А у Великобританії та Ірландії сьогодні є потреба у кваліфікованих мʼясниках зі знанням англійської мови. Не спадає також попит на кваліфікований медперсонал. Команда Джобіан відзначає, що для українських медиків навіть пропонують спеціальні курси та програми адаптації, аби лише вони їхали працювати у країни ЄС.

У сьогоднішніх пандемічних реаліях головною вимогою для працевлаштування за кордоном є вакцинація від Covid-19. Ольга Чубенко говорить, що це має свої плюси та мінуси. З одного боку, можливість влаштуватися на роботу із вищою заробітною платою є непоганою мотивацією до обов’язкової вакцинації. А з іншого – відсутність відповідного сертифікату чи неможливість швидко вирішити це питання може призвести до втрати робочого місця багатьма людьми. Проте компанія Джобіан запевняє, що тенденція до популяризації гібридного формату роботи зберігатиметься і надалі, а кількість пропозицій віддаленої роботи продовжуватиме зростати.

Щодо вакцин, які дозволяють працевлаштовуватися у країнах Євросоюзу, Ольга Чубенко назвала топ-3:

  1. Pfizer BioNtech.
  2. Moderna.
  3. AstraZeneca.

Щодо інших препаратів – треба уважно читати внутрішні правила дотримання протиепідеміологічних норм країни призначення. Адже деякі з них дозволяють перебування за наявності негативного ПЛР-тесту або тесту на антитіла.

Проте Джобіан нагадує, що фальсифікація документів може призвести не лише до заборони на вʼїзд у певну країну, але і до потрапляння у «чорний список» країн шенгенської зони. До того ж, в Україні теж починає масштабуватися вимога обовʼязкової вакцинації, тож найближчим часом відсотковий показник вакцинованих українців має істотно зрости.