Активність РФ: Швеція посилює військові заходи у країні

Керівник операцій збройних сил Швеції Лейф Майкл Классон повідомив, що країна змушена підвищити свою військову готовність через посилену активність Росії в Балтійському морі, яка «відхиляється від нормальної картини».

Про це генерал-лейтенант повідомив агентству Associated Press.

«Ми вирішили перемістити наші війська. Це не обов’язково означає посилення загрози, але ми хочемо бути готовими до ситуації, що склалася», – сказав він.

Зазначається, що Швеція, яка не входить до НАТО, зокрема, помітила низку десантних кораблів північного флоту Росії, які заходили в Балтійське море.

Классон заявив, що деякі заходи, вжиті шведськими військовими, будуть помітними, а інші – ні.

Він додав, що видимими будуть дії на стратегічно важливому острові Готланд у Балтійському морі, розташованому приблизно за 300 кілометрів від російської Калінінградської області.

«Ми будемо діяти в різних місцях у Швеції, по-різному», – сказав Классон.

Починаючи з 14 січня, вулиці адміністративного центру острова – міста Вісбі – патрулюють військові на бронетранспортерах і посилені армійські наряди.

«Ми будемо діяти в повітрі, на морі, під поверхнею і на землі різними способами і в різних географічних місцях», – підсумував Классон.

Повідомляється, що заходи вжиті після того, як через скандинавські протоки в Балтійське море увійшли три великі десантні кораблі ВМФ Росії – на тлі загострення відносин між Москвою і НАТО у зв’язку з можливими російськими військовими приготуваннями проти України і висунутими Москвою вимогами «гарантій безпеки».

«Збройні сили вживають необхідних заходів для захисту цілісності Швеції і для того, щоб продемонструвати нашу здатність захищати Швецію та її інтереси», – заявив міністр оборони Петер Гультквіст.

Зазначимо, що Москва пригрозила «серйозними наслідками» у разі приєднання Швеціїї та сусідньої Фінляндії до НАТО.