Їзда на автоматичній коробці передач

Дедалі більше водіїв у Львові вирішують купити автомобіль з автоматичною коробкою передач. Хоча довгий час їзда на популярному “автоматі” асоціювалася в першу чергу з американськими автомобілями, ця тенденція вже дісталася Європи, і в нашій країні водії все частіше переходять з механічної коробки передач на автоматичну. І автоматична, і механічна коробка передач має свої переваги і недоліки. Передбачалося, що кожен учасник дорожнього руху, який має досвід водіння машини, вже не захоче пересідати назад на автомобіль зі стандартною коробкою передач.

Автоматична коробка передач – надзвичайно зручне рішення. Європейці вже багато років жартують про заокеанських водіїв як «ледачих, щоб користуватися механічною коробкою передач». Однак вірно те, що, крім комфорту водіння, машина надасть нам, серед іншого, зручність у міських пробках (коли не доводиться постійно користуватися зчепленням та важелем КПП). У свою чергу, найбільшим недоліком даного типу коробки, безсумнівно, є витрати на її ремонт у разі можливого виходу з ладу.

Автомобіль, оснащений стандартною автоматичною коробкою передач, має традиційний важіль перемикання передач (так званий селектор) – розташований, залежно від типу автомобіля, біля керма або між сидінням водія та пасажира. Селектор вказує та переводить коробку передач у певний режим роботи – за умовчанням він позначений літерами PRND, тобто P (Парковка), R (Reverse – задній хід), N (Neutral – нейтраль) та D (Drive – вперед). ). Призначення різних режимів роботи коробки є досить ясною. Крім стандартного маркування, залежно від типу коробки передач, можна виділити і додаткові символи – такі, наприклад, як S (Спорт: передачі перемикаються на підвищених оборотах), або W (Зима: машина часто заводиться з другою передачою, режим використовується тільки у поганих дорожніх умовах). На деяких машинах ми також маємо числове маркування, яке визначає, серед іншого, блокування передач або активація спеціальних режимів водіння. Ці предмети можна активувати під час керування автомобілем.

Автоматичні коробки можна розділити на кілька додаткових типів. Ми маємо тут справу, зокрема, з автоматизованими коробками передач або коробками передач з подвійним зчепленням, які відносно дешевші і поступово витісняють «класичні». Автоматизована коробка дуже схожа на стандартну механічну коробку передач – спеціальні пристрої замінюють водія при керуванні зчепленням та важілем перемикання передач. Що стосується коробок передач з подвійним зчепленням (DSG, Power Shift), то в даному випадку ми маємо дві коробки передач в одному корпусі, які можуть працювати незалежно один від одного. Існує також безступінчаста трансмісія (CVT), яка, подібно до тієї, що використовується, наприклад, у скутерах, має кілька автоматично програмованих передач.

Автомати – надзвичайно складні пристрої, але керувати автомобілем, оснащеним цим типом трансмісії, дуже легко та приємно. Стандартні АКПП вимагають систематичної заміни масла (кожні 80 000 км), але через їхню складну конструкцію такі питання краще довірити автомайстерні (СТО) Арія Моторс з відповідною репутацією.