Німеччина та Італія дозволили компаніям платити за російський газ рублями

Німеччина та Італія, ймовірно, дозволили компаніям відкривати рахунки в рублях для оплати покупок російського газу на умовах володимира путіна.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Після вимог російського керівництва платити за газ в рублях думки в Європі розділилися. Польща, Угорщина, Болгарія та Фінляндія відмовилися робити це, тому поставки для них росія зупинила.

Однак інші держави не хочуть відмовлятися від цього ресурсу. Брюсель дав дві інструкції про те, як купувати газ в рф без порушення санкцій, але процес залишається не до кінця зрозумілим. Судячи з усього, письмові настанови Єврокомісії не забороняють відкривати рахунки в рублях, якщо їх конвертувати з доларів та євро.

Офіційні особи ЄС радили компаніям не відкривати рахунки в «Газпромбанку», але дипломати заявили, що рекомендація була не дуже чіткою, щоб залишити країнам можливість все таки купувати газ за рублі.

Один із співрозмовників видання висловив побоювання, що це може підірвати єдність ЄС проти росії. Два джерела заявили журналістам, що Німеччина дозволила імпортерам відкривати рахунки в російській валюті, якщо платежі в «Газпромбанк» надходять в іноземній валюті.

За даними джерел, Берлін діяв у тісній координації з Брюсселем. Один із високопосадовців італійського уряду також повідомив про аналогічні наміри його країни після консультацій із Єврокомісією.