Мікрозелень броколі

Сьогодні мікрозелень користується дуже великою популярністю серед поціновувачів здорового способу життя. Перш за все, це пов’язано з тим, шо це натуральна та екологічна їжа, яка має в своєму складі безліч вітамінів, мікроелементів та ефірних олій.

Досить актуально зараз стало вирощувати microgreens в домашніх умовах. Це не лише економно, корисно, просто, а ще й досить захоплююче заняття. Для цього достатньо мати світло, тепло, вологу, набір для посадки та звичайно ж, бажання і натхнення.

Правила вирощування

Щоб виростити корисну зелень у власному домі потрібно придбати спеціальний набір для висадки мікрозелені, або ж все окремо. Для цього треба мати: насіння, тару для вирощування, килимок джутовий або з льону, марлю, вату та розпилювач. Перед висадкою посівний матеріал обовязково замочувати у воді кімнатної температури до 12 годин. К пластиковий контейнер кладеться субстрат, на нього рівномірно викладається насіння. Все зволожується розпилювачем і закривається кришкою до моменту, коли з’являться перші пагони. Потім кришка знімається і підтримується вологий режим, але він не має бути надмірним. Мінімум через пять-шість днів зелень готова до споживання.

Корисні властивості броколі

Броколі достатньо швидко проростає, а тому вже на сьомий день  її можна використовувати як корисну та смачну добавку в їжу, салати, супи та смузі. Молоді пагони хрусткі, з м’яким присмаком та легкою гірчинкою. Зелені листочки здатні внести в меню різноманітність, доповнить раціон і прикрасить страви.

У складі мікрозелені броколі знваходиться найбільша кількість  сульфорафана – це речовина, яка пригнічує поділ ракових клітин. Також в ній присутні вітаміни(А,В1,В2,В5,В6,С,Е,РР,К,U); макро-та мікроелементи (залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, натрій, фосфор, цинк), а також хлорофіл, фолієву кислоту, холин, метионин, тіамін, рибофлавін та клітчатку. При щоденному вживанні мікрозелень броколі має велику користь для людського здоров’я:

·  регулює нервову систему та органів травлення;

·  забезпечує здоров’я  сердечно-судинної системи та опорно-руховий аппарат;

·  покращує склад крові, знижує в ній рівень цукру та холестерину;

·  зміцнює стінки судин та значно підвищує їх еластичність;

·  впливає на  функцію репродуктивності;

·  впливає на стан шкіри;

·  має значний вплив на якість зору.

Молоді паростки броколі попереджають розвиток таких хвороб як: цукровий діабет, атеросклероз та онкологічні захворювання. Також це дуже прекрасний профілактичний та антиоксидантний засіб. Для максимальної користі для здоров’я, мікрогрін необхідно вживати в сирому вигляді або з мінімальною термічною обробкою.