Навіщо і як заливати стяжку, що самовирівнюється?

Стяжки можна обробляти набагато швидше та зручніше, ніж зі звичайними стяжками. Однак потрібно відносно багато часу, перш ніж вони висохнуть і будуть готові до покриття. Тому промисловість намагається скоротити час висихання стяжок, залитих хімічними добавками.

Плаваюча стяжка називається так тому, що вона затікає – незалежно в найдальші кути оброблюваної поверхні підлоги. Звичайно, він не має постійної рідкої консистенції, але тільки в момент обробки, коли шар стяжки рівномірно розподіляється на основі за допомогою шланга заливки.

Стяжка підлоги також самовирівнюється. Просто під дією сили тяжіння автоматично створюється рівна поверхня, рідка стяжка вирівнюється скрізь, до рівня підлоги. Тому обробка рідкої стяжки набагато зручніша, ніж обробка звичайної стяжки. Переробник спочатку розподіляє його по будівельному майданчику лопатою, а потім ущільнює та розгладжує.

Переваги наливної стяжки

Плаваюча стяжка не тільки розподіляється і вирівнюється більш менш автоматично, але і ущільнюється. Це на один крок менше, тому це ще одна перевага рідкої стяжки. Після висихання рідкий матеріал майже не містить пор чи повітряних кишень, без участі шару стяжки. Купити самовирівнюючу підлогу

Просту стяжку, навпаки, потрібно ущільнювати з великим зусиллям. Але це працює лише частково. У глибших шарах зазвичай залишаються пори та повітряні кишені. Тому для звичайної стяжки потрібні порівняно товсті шари ґрунту. Напірний трубопровід, з іншого боку, може бути встановлений тонше при тій же здатності, що несе.

Більшість будівельних компаній обов’язково порекомендують наливну стяжку, так як її властивості, що самоущільнюються, і низька пористість є великою перевагою при влаштуванні теплих підлог. Стяжка рівномірно оточує труби опалення, що підвищує ефективність обігріву. Тепло від води, що протікає трубами, швидше переноситься на поверхню землі.

Більшість текучих стяжок містять сульфат кальцію – в основному гіпс – як сполучну речовину. Це має ту перевагу, що стяжка не дає великої усадки при висиханні. Навпаки, усадка звичайної стяжки відносно велика, тому що вона змішана із цементом. Отже, процесор повинен працювати з деформаційними швами на поверхні підлоги, які також повинні бути загорнуті в підлогу. Інша справа з плавною стяжкою: матеріал дозволяє створювати суцільні поверхні підлоги без деформаційних швів.

Переваги звичайної стяжки

Отже, чи все на користь наливної стяжки? Сьогодні звичайна стяжка не має сенсу?

Не зовсім: на деяких ділянках звичайне цементне стягування, яке не може текти, залишається незамінним. Це стосується, наприклад, похилих статей. Відразу видно, що з стяжкою, що самовирівнюється, такого не побудувати.

Традиційна стяжка залишається кращою навіть у вологих приміщеннях та на відкритих майданчиках. Наливні стяжки на основі сульфату кальцію не водонепроникні, тому їх не можна використовувати на відкритому повітрі. У побутовій ванні вони повинні бути захищені ущільнювачем по всій поверхні. Цементне в’яжуче, навпаки, набагато менш чутливе до вологи.

Як компроміс тепер існують також стяжки, що не містять сульфат кальцію, а цемент як в’яжучого, але при цьому текучі. Такі цементні стяжки легше піддаються обробці, ніж звичайні цементні стяжки, і вони стійкіші до вологи, ніж стяжки із сульфату кальцію. З іншого боку, вони знову демонструють велику усадку під час фази висихання, і, звичайно ж, ці стяжки не підходять для похилих поверхонь. Великий вибір сумішей для влаштування підлоги

Сучасні швидкі стяжки

Стяжка, що самонівелюється, з сульфату кальцію просто доставляється на будівельний майданчик у вигляді сухої речовини і вимагає змішування тільки з водою. Працювати з поливальним шлангом легко і швидко, але після цього доведеться почекати. Оскільки матеріал рідкий, потрібно багато часу, щоб вода випарувалася, а підлога була покрита остаточним шаром.

Час висихання можна скоротити, якщо правильно опалювати приміщення або, що краще, використовувати технічні сушарки. Важливо також регулярне уривчасте провітрювання, тому що волога, що випаровується зі стяжки, повинна поглинатися повітрям, і якщо вологість приміщення стане занадто високою, процес висихання буде заблокований.

Крім того, промисловість будівельних матеріалів продовжує продавати стяжки, які швидше сохнуть за рахунок використання хімічних будівельних добавок – так звані швидкі стяжки. За допомогою нових комбінацій, в’яжучих можна, наприклад, розробити стяжки з сульфатом кальцію, які можна висушити всього через 24 години, а нанести покриття через сім днів. У таких швидких стяжках спеціальний рецепт часто призводить до того, що частина води для замішування хімічно зв’язується зі стяжкою. Це означає, що менше води випаровується.

Професійний майстер знає, який тип стяжки використовуватиме бажаної статі. Тому, коли справа доходить до ідеальної підлоги, на якій паркет або плитка, що ламінують, залишаються нерухомими, не рухаючись разом з рухом, найкраще звернутися до професіонала, і ви обов’язково знайдете потрібну людину.