Особливості вибору любительскої рації

Головна та принципова відмінність аматорської радіостанції від професіональної полягає не тільки у вихідній потужності. Загальнодоступні рації працюють у діапазонах частот, які не потребують ліцензування, на відміну від професійних.

Безліцензійні діапазони

Для професійного застосування використовують спеціальні діапазони GMRS, FRS та деякі інші. Загальнодоступними є універсальні стандарти радіозв’язку PMR та LPD.

Саме їх можна використовувати без необхідності ліцензування в Україні й багатьох країнах Старого світу. У межах стандартів доступні лімітовані діапазони частот: для LPD — це 433,075–434,775 МГц, для PMR він ще вужчий — 446,0–446,1 МГц.

Напівпрофесійні моделі можуть працювати в стандартах UHF (400–470 МГц) чи VHF (136–174 МГц). Перші характеризуються середньою проникною здатністю радіосигналу та збільшеним радіусом дії, тобто вони оптимальні для застосування за межами міст і мають довгу антену.

Рації з UHF мають високу проникну здатність і гарно працюють у міських умовах.

Але обидва частотні діапазони потребують ліцензування.

Дозволена потужність

Регулюються на законодавчому рівні для загальнодоступного користування раціями, крім діапазонів, важливі характеристики вихідної потужності.

Так, у межах стандарту LPD в допустимому діапазоні дозволений рівень потужності передавачів становить максимум 0,01 Вт. Для стандарту PMR допустимий рівень вищий — 0,5 Вт.

А оскільки дальність зв’язку прямо залежить від потужності, радіус дії аматорських рацій порівняно невеликий, від 2 до 10 км.

Кількість каналів, шумозаглушення

Під каналом треба розуміти конкретну частоту, на якій працюють радіостанції однієї групи користувачів. Багатоканальні рації дають змогу налаштувати більше незалежних груп для спілкування.

Сучасні технології дають змогу фільтрувати канал від небажаних сигналів, які генерують інші рації, а також від шумів техногенного походження. Наявність функції шумозаглушення буде для любительської радіостанції очевидним плюсом.

Якість корпуса, автономність

Якщо ви затятий рибалка чи турист, краще вибирати моделі, які мають захист стандарту IP67. Вони не бояться роботи в умовах підвищеної вологості та запиленості.

Що стосується автономності, то бажано купувати моделі, які живляться від перезаряджуваних батарей. Час роботи залежатиме від ємності. Наприклад, батарея на 1000 мА·ч дає пристрою змогу працювати протягом 12 годин.

Поради щодо вибору

Наостанок — декілька практичних порад, які допоможуть зробити правильний вибір:

  1. У цій ніші працює багато виробників, серед яких є відомі, з гарною репутацією та чималим асортиментом. Не варто ризикувати, купуючи модель від маловідомого бренду, така економія працює в мінус.
  2. Визначтеся з умовами використання радіостанції, від цього залежатиме клас приладу та його функції.
  3. Не купуйте рації з надлишковими можливостями. Як показує досвід, наявність барометра, GPS-модуля чи висотоміра жодної користі не принесуть.

Пам’ятайте також про те, що аматорська радіостанція має бути легкою та компактною, зручною в користуванні. Бажано, щоб вона вільно лежала в руці та мала прогумований корпус.