Індія дистанціюється від РФ як постачальника зброї

Індія прагне дистанціюватися від Росії як постачальника зброї і розгортається у бік Заходу у міру того, як США прагнуть розширити свій вплив в Індо-Тихоокеанському регіоні. Такий аналіз публікує у неділю, 28 січня, агентство Reuters.

У доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) за березень 2023 року зазначалося, що за останні два десятиліття Індія з витратами в понад 60 мільярдів доларів стала найбільшим у світі імпортером озброєнь. При цьому 65 відсотків цих поставок здійснила саме Росія. Однак за останні п’ять років експорт російської зброї до Індії скоротився на 37 відсотків. За той же період Росія наростила постачання до Китаю (на 39 відсотків) та Єгипту (на 44 відсотки).

Сьогодні можливості Росії здійснювати постачання зброї та комплектуючих суттєво обмежені через війну з Україною.

“Ми навряд чи підпишемо будь-яку велику військову угоду з Росією. Це буде червоною межею для Вашингтона”, – наводить Reuters думку Нандана Уннікрішнана – експерта з Росії з дослідницького центру Observer Research Foundation в Нью-Делі.

Тим часом Росія робила Індії пропозиції про постачання найсучасніших гелікоптерів фірми “Камов”, винищувачів “Сухой” та “МіГ” з можливістю спільного виробництва в Індії, наводить агентство дані чотирьох анонімних джерел в урядових колах Індії, включаючи високопоставленого співробітника служби безпеки, який нещодавно вийшов у відставку.

“Росія публічно закликала Індію активізувати оборонні зв’язки, але прем’єр-міністр Нарендра Моді, за словами експертів та чиновників, зосередив свою увагу на внутрішньому виробництві з використанням західних технологій”, – йдеться у публікації.