Метрологічне забезпечення медзакладів і акредитація

Акредитація медичної установи торкається багатьох сфер устрою закладу. Серед інших, в акредитаційних стандартах прописані норми стосовно метрологічного забезпечення.

Державою розроблені спеціальні вимоги до всіх складових процесу реалізації медико-санітарної допомоги у медзакладах. Саме вони складають стандарти акредитації, за якими відбувається перевірка відповідності закладу встановленим критеріям. Це стосується медустанов будь-якої форми власності. Акредитація медичного закладу проводиться за умови наявності ліцензії на медичну практику.

Аспекти для оцінювання метрологічного забезпечення

Кожен аспект повинен мати належний рівень відповідно до вимог для первинної, вторинної та третинної меддопомоги:

  1. Бажана наявність посади інженера з урахуванням її відповідності кваліфікаційним вимогам.

  2. В посадовій інструкції відповідальної особи з метрології повинні бути зазначені питання, що стосуються цієї сфери.

  3. Медичний заклад має містити повний перелік вимірювальної медтехніки.

  4. Окремо слід оформити та узгодити з відповідними територіальними органами виконавчої влади перелік вимірювальних медзасобів, які наразі експлуатуються та згодом будуть потребувати проведення повірки.

  5. Забезпечення проведення метрологічної атестації вимірювальної техніки.

  6. Створення належних умов для зберігання техніки, яка в цей час не використовується.

  7. Наявність необхідних нормативних документів з метрології.

  8. Залучення особи, що відповідає за метрологічну сферу, до проведення робіт, які пов’язані із забезпеченням медустанови засобами вимірювальної техніки.

  9. Забезпечення атестаційних перевірок вимірювальних лабораторій медустанови.

  10. Кожен вид досліджень, які проводяться в медичній лабораторії, потребують атестаційної перевірки. Відповідальним особам потрібно забезпечити проведення таких атестацій.

Оцінка результатів

В процесі проведення атестаційних перевірок за кожним пунктом фіксуються результати у вигляді балів, що в сумі визначають загальний результат перевірки. За кожним аспектом може бути:

  • Відповідність;

  • Часткова відповідність;

  • Невідповідність.

Стосовно кваліфікаційних вимог, в результаті нараховуються бали в залежності від того, чи є зазначена посада, чи вона укомплектована та чи є відповідність кількості інженерів з метрології до кількості засобів вимірювальної техніки. Також оцінюється наявність відповідної освіти та спеціальної фахової підготовки працівників. Якщо говорити про повірки технічних пристроїв, в результатах проведеної акредитації закладу охорони здоров’я буде зазначено відсоток повірених засобів вимірювальної техніки і т.д.

Належний рівень метрологічного забезпечення – це основа для достовірності результатів медичних досліджень. Акредитація метрологічної складової медустанови забезпечує її відповідність державним стандартам та підтримку гідного рівня медичних послуг.