Як вибрати зручний візок для інваліда

Асортимент візків для інвалідів на сьогодні досить широкий. Виробники продукції передбачили різні потреби людей з обмеженими можливостями і пропонують увазі конструкції для користувачів різного віку, з різною вагою, для приміщень і вулиці, активного типу тощо. Але щоб такий засіб пересування насправді полегшив життя близькій людині, зробив її пересування простим і комфортним, потрібно до покупки моделі підійти із усією серйозністю.

Пропонуємо дізнатися, які критерії вибору крісла-каталки є дійсно важливими.

Види візків для людей з інвалідністю

Яка саме конструкція потрібна у певному випадку, має порадити лікар. Адже вироби відрізняються між собою габаритами, призначенням, функціональністю.

Дехто вважає за потрібне замовити в інтернет магазині інвалідних візків навіть дві окремі моделі — для дому і для вулиці. Одним це спрощує догляд за самим засобом. В інших — зручний електричний варіант для активних людей не проходить у вузькі міжкімнатні двері, блокує користувача в одній кімнаті.

В цілому пристосування для транспортування хворих людей діляться на такі види:

  • Інвалідні каталки — призначені для догляду за пацієнтами, які не здатні пересуватися власними силами (мають суттєве пошкодження або хворобу опорно-рухового апарату, люди похилого віку).
  • Крісла-візки — використовуються як для самостійного пересування, так і для догляду за тими, хто не може рухатися самостійно. Крісла для інвалідів більш стійкі (за рахунок присутності великих коліс) і маневрені, якщо порівнювати із попередніми варіантами.
  • Стільці із санітарним оснащенням — використовуються в якості туалетного візка, оснащені знімним судном.
  • Пристосування з важільним приводом — підходять для людей, які здатні управляти такими пристосуваннями.
  • Візки з електричним приводом — дозволяють пацієнту рухатися самостійно, долати досить значні для людей у такому стані відстані.
  • Активні засоби — сприяють веденню хворим звичного життя (за можливості).

Що потрібно врахувати, вибираючи інвалідне крісло

Купуючи візок для користувача з інвалідністю, потрібно врахувати наступні моменти.

Колеса

Бувають литими і пневматичними. Перші з них виготовлені для поїздок на дуже рівних поверхнях і можуть бути використані в приміщеннях або на нових ідеально гладких дорогах. Пневматичні моделі забезпечують засобу більш м’який хід. Коляски з ними можна сміливо викочувати на вулицю. Користувач практично не відчує, якщо переїде через невеликий камінець або неглибоку ямку.

Спинка й сидіння

Добре, якщо інвалідне крісло коляска має спинку, що може змінювати кут нахилу. Ширина сидіння повинна бути достатньою, щоб користувач сидів у зручній позі. Потрібно зробити урахування на верхній одяг, якщо використання візка планується і в зимовий час.

Важливо, щоб габарити дозволяли конструкції вільно проходити у дверні отвори всередині будинку, квартири, заїжджати в ліфт, виїжджати на вулицю.

Підлокітники

Поділяються на фіксовані, відкидні і знімні. Останні два варіанти зручні за потреби під’їхати до столу, пересісти на ліжко, звичайне крісло.

Підніжки

Бувають фіксованими й регульованими. Останні можна підіймати, відхиляти. Вони забезпечують кінцівкам людини під час пересування більший комфорт, спрощують пересідання.

Можливість складання конструкції

В магазині інвалідних візків представлені конструкції із суцільними і складними рамами. Останні — найкращий варіант під час транспортування в автомобілі, перенесення сходами, через значні перешкоди. З ними хвора людина може навіть подорожувати.